onsdag den 20. november 2013

19/11 Rio Papallacta & Kolibrier

Jeg stod op kl. 6 og gik ud i den varme pool – god start på dagen i 3300 meters højde

Der var fra morgenstunden kl. 7:00 arrangeret en gåtur med Mauro op langs Rio Papalacta og forbi Huerto Organicus (økologisk Urtehave). Turen startede med en lille opstigning og fladede så en del ud. Undervejs på stien fortalte Mauro om de planter vi så. Da vi kom tættere på floden, gik vi langs vandet i et jungle lignende terræn. Det var en flot morgentur på et par kilometer og med ca. 100 højdemeter.

Efter morgenmaden kørte vi afsted til Guanga Birdcenter, men der var vejarbejde lige nedenfor hotllet, ogvejen var ikke rigtig bred nok til bussen, så gravemaskinen gjorde lige vejen bredere mens vi ventede. Her så vi mange forskellige slags Kolibrier, der var små, store med lange haler og nogle med rigtig lange næb. De små Kolibrier slår med vingerne 85 gange i sekundet, hvor de lidt støre kan nøjes med 25 gange i sekundet. På centret fodrer man Kolibrierne med sukkervand, hvilket gjorde at vi kunne stille os i nærheden og være stille, så kom de flyvende for at spise. Det var rigtig svært at løsrive sig fra dette særsyn, men vi skulle jo videre ned imod Amazonas Junglen.

Vejen videre gik op og ned, og imellem bjergkamme, med vandfald hist og her, så der nok at se på. Bevoksningen har også ændret sig lidt, idet træerne her øst for Andes Bjergene er højere end vi hidtil har set. Det er nok værd at bemærke at trods vi befinder os i højden, er der stadig frosigt. Vi har været i 4100 meters højde og der gror der træer. Træerne har tilpasset sig ved at der gror mos på grenene, som på den måde opsamler fugt og regn. Officielt er trægrænsen ca. 3600 meter, selvfølgelig afhængig af hvor man er i Ecuador.

På vej ned imod Amazobas floden, fik vi et par korte regnbyger. Amazonas floden er 65000 km lang og afvander et areal på 6 millioner kilometre. Vi skal iaftenbo ved Napo river, som er en biflod til Amazonas.

Vi stoppede ved en lille hytte ved vejen, her skulle vi have vores frokost. Et sjovt lille sted med udsigt ud over Amazonas Lavlandet. Vi fik en Papilapia fisk med hoved, som de har fanget i eget dambrug. Dertil fik vi Yoca (Tør Kartoffel) og syrligt salat. Til maden var der en god lydkulisse bestående af regn og torden.

Da vi kom til Tena, gjorde vi et lille stop på 30 minutter, imens Mauro og Christian handlede ind. Tiden blev brugt på det lokale marked. Efter denne lille pause kørte vi til vores hotel. Turen gik langs Napo Floden. Vores Lodge er beliggende i junglen og i en højde af 500 meter. Temperaturen er i dagtimerne 28-32 grader og om natten 19-24 grader. Luftfugtigheden er relativ høj.