onsdag den 24. juli 2013

Tirsdag den 23. Juli 2013, Eyjafjallajökull & Den Blå Lagune

Vi kunne sove længe idag, idet det bliver en ekstra lang dag. Så vi stod på bussen omkring kl. 9, og kørte ud til Dyrhólaey. Herude er der et stort fuglefjeld med en Søpapegøje koloni. Vi kunne se fuglene helt tæt på, og der var mange af dem. Søpapegøjen er her at yngle i 5 måneder om året, og resten af året er den på vingerne. Efter mange fotos og gode videoklip, så kørte vi videre til et fotostop ved vulkanen og gletscheren Eyafefllajökul, som jo forårsagede store problemer for flytrafikken.
DSC05181  DSC05368  DSC05373
Vi gjorde holdt ved Skogafoss, som er det sidste vandfald vi skal se på denne dejlige tur i Island. Jeg gik op på toppen af Skogafoss, og gik sammen med nogle af gæsterne til vandfaldet før Skogafoss på elven. Deroppe var der en rigtig god udsigt, og der var også en flot regnbue over vandfaldet.
Nede igen fik jeg taget et billede af mig selv, og så var der kaffe og småkager ved bussen.
DSC05382 DSC05390 DSC05409
Vi kørte nu hen til et visitorcenter hvor vi skulle se filmen om udbruddet på Eyjafjallajökull. Det er landmanden på Porvaldseyri der har fået lavet denne film. Efter filmen fik vi frokost i det fri, og så skulle vi over på Porvaldseyri og se gården, som ligger lige neden for Eyjafjallajökull, og høre lidt om de gode ting der fulgte efter askeudbruddet. Olufur fortalte om driften på gården. Olufur dyrker byg, hvede, græs og raps. Græset kan de høste tre gange omåret, og det skyldes det lag aske på 5 cm de fik efter udbruddet i april 2010. I en måneds tid var jordskorpen med aske 25 grader varm. Af rapsen laver de rapspiller og rapsolie. De har 55 malkekøer, som alle selv sørger for at gå ind til malkerobotten, når de føler de er klar til malkning.
 
Turen fortsatte så til Reykavik og Keflavik. I Keflavik fik vi et hurtigt stop på vort hotel - det var bare lige op på værelset og pakke badetøj og håndklæde. Vi skulle nmelig ud til den Blå Lagune og have en afslutnings dukkert, med efterfølgende middag i Restaurant Lava. Den Blå Laguna er rest vand fra et kraftvarmeværk af samme navn, men det gjorde det ikke mindre lækkert. Der er op til 70 forskellige helende mineraler i vandet. Vi fik også kisel-mudder i ansigtet, det skulle gøre os 10 år yngre hvis det fik lov at sidde i 15 minutter. Vandet i den Blå Lagune svinger i temperatur fra 35-39 grader. Det er varmest lige ved indpumpnings stederne, men er jo dejlig over alt i lagunen.
 
Vi sluttede af med en fin 3-retters menu, sang og fællesfoto på restaurantens tag med Solnedgang i  horisonten.
DSC05482DSC05510DSC05504