tirsdag den 23. juli 2013

Mandag den 22. Juli 2013, Islagunen & Gletschervandring

Dagen startede med en køretur på omkring halvanden time, for at nå frem til Jökulsárlón Is-lagune. Vi blev delt i 2 hold. 1. hold var 22 som skulle bruge oversættelse til dansk, og mit hold var 10 der kunne forstå engelsk. Vi skulle med Amfibie-køretøjet kl. 10. Dette køretøj er fra Vietnamkrigen.
DSC04849 DSC04869 DSC04879
Jökulsárlón Is-lagune har været brugt til en James Bond Film - Die Another Day - hvor Agent 007 og skurken kører på isen imellem isbjergene. Vi skulle dog sejle, og det var helt fantastisk at komme så tæt på isbjergene, som er brækket af en af gletshertungerne på Vatnajökull. Gletscheren kælver hele tiden, og trækker sig 100 meter tilbage om året. Selve is-lagunen er kun 80 år gammel.
DSC04899 DSC04910 DSC04931
Vi kørte videre syd på lang Vatnajökull gletscheren, som er på størrelse med Sjælland og Falster. Skønt at se alle de gletscher tunger langs vejen. Næste destination var Skaftafell, hvor vi skulle spise frokost.
Vi kørte ind til Campingpladsen ved Svinafell, hvor vi lavede frokost i det fri. Så gik turen videre ud til Skaftafell, hvor vores guider ventede.
 
Alle mand fik et par is-sko til at sætte under vores vandresko. Vi skulle dog ikke tage dem på endnu, idet vi først skulle vandre et par kilometre ind i området. Vi kom frem til gletscher elven og ude i elven lå nogle bakker. Det lignede jorddynger, men var "Dead Ice" - Is der var kælvet men ikke smeltet, fordi de er dækket af op til 4 meter jord. Vi skulle ud at gå på sådan en "Dead ice" isbjerg. Dette isbjerg forventes at være smeltet bort om 1-2 måneder, og så skal der laves en ny sti til gletscheren.
DSC04972 DSC05022 DSC05046 
 
Da vi kom frem til foden af gletscheren, påsatte vi vores is-sko, og blev delt i 3 grupper. Vi gik stille og roligt ud på gletscheren, og gik opad. En underlig følelse at skulle gå med høje benløft på isen. Samtidig var det også en fantastisk oplevelse og der er meget smukt på gletscheren. Vi så nogle store huller som gik over 100 meter ned i gletscheren. Det er smeltevandet som laver disse huller, som det ikke er en god ide at falde ned i - iskappen er ca, 400-600 meter tyk på gletscheren. Vi stopper ved en lille bæk som strømmer ned ad gletscheren, og her smager vi på det foryngende vand. Og vis får også et lille stykke is. Det siges at man bliver 10 år yngre når man spiser is fra gletscheren - synes dog ikke at det virker......
 
DSC05015
Vi går ned til kanten (morænen) og ser hvordan gletscheren skraber langs bjergsiden. Sneen/isen på gletscher-tungen er ca. 600 år gammel. Vi går videre op ad gletscheren til vi helt tydelig kan se is-vandfaldet. Her tog vi gruppebillede og også billeder individuelt, så vi havde lidt bevis for vores bedrift. På vejen ned så vi flere gletscher-mus og rotter. Gletscher-mus er rullesten, som er overgroet med mos og rotterne er de lidt større sten-mostotter. Det tager mere end 30 år for en sten at blive total indhyllet i mos, og dermed blive en gletschermus.
 
Da vi kom ned igen, gik vi tilbage til busserne, som er gamle amerikanske skolebusser. Tilbage ved turistcenteret fik vi kaffe og kage, og så stod vi ombord på vores bus og kørte imod Vik. Udervejs passerede vi et kæmpe område med gammelt lava, vi kørte 50 km igennem dette lavaområde. Og helt frem til 60 km før Vik, passerede vi den sidste elv fra Vatnajökull gletscheren. Mange fik en lur i bussen, det har været en dag fuld af oplevelser og masser af frisk luft.
DSC05061 DSC05069 DSC05107